Siementen talvikylvö kokeiluun

siemenet

 

Olen jo monena keväänä lukenut juttuja siementen talvikylvöstä ja ajatellut, että sitä pitäisi itsekkin kokeilla. En ole kuitenkaan vielä uskaltanut hommaan ryhtyä, kun olen ajatellut, että sitten harmittaa jos se ei onnistukkaan ja siemenet menevät hukkaan. Nyt kuitenkin kun kukkien kasvatus siemenistä on alkanut minua kiinnostaa koko ajan enemmän, niin ajattelin laittaa talvikylvöt kokeiluun, koska sisällä kasvatustilat jäävät auttamattomasti liian pieniksi.

Talvikylvö tarkoittaa sitä, että siemenet kylvetään normaaliin tapaan sisällä johonkin purkkiin, mutta ikkunalaudan sijaan kylvös viedäänkin ulos, vaikka ulkona olisikin vielä täysi talvi meneillään. Ideana talvikastuksessa on, että kun keväällä ilmat lämpenevät ja olosuhteet siemenien itämiselle on oikeat, alkavat ne kasvamaan luontaiseen tahtiinsa ja näin niistä tulee valmiiksi kylmälle karaistuneita, tanakoita ja vahvoja taimia.

 

talvikylvot2

 

Minulle ensimmäisiin kylvöksiin valikoitui samettikukkaa, paria erilaista tuoksuhernettä ja unikkoja, lehtikaalia, ruiskaunokkia, auringonkukkaa ja perennoista kulleroa ja sormustinkukkaa. Muita talvikylvöön sopivia lajeja ovat kukista mm. kosmoskukat, kehäkukat, orvokit ja malvat. Hyötykasveista kannattaa kokeilla esim. tilliä, persiljaa, salaatteja, porkkanaa, retiisiä, rucolaa, pinaattia sekä hernettä.

Koska tämä on nyt minun ensimmäinen kokeilu, niin olen kylvänyt jo samettikukkaa ja kylvän ainakin tuoksuhernettäkin vielä sisällekkin varmuuden vuoksi, etten jää kokonaan ilman kukkia sitten jos talvikylvökset ei onnistukkaan. Onhan se myös mielenkiintoista vertailla sitten lopputuloksia, että jos kasvatus onnistuu sekä sisällä että ulkona, niin miten taimet sitten eroavat toisistaan.

 

talvikylvot

 

Kylvettyjen siemenien päälle laitetaan ensin multakerros niin kuin normaalistikkin ja kun ne viedään ulos laitetaan niiden päälle vielä kerros lunta. Minulla kylvökset menivät kasvihuoneeseen, niin ne ovat ihan avonaisissa astioissa, mutta jos viet kylvökset ulos, kannattaa ne laittaa kannelliseen astiaan niin eläimet ei pääse niitä sotkemaan. Pitää kuitenkin ottaa huomioon että astioissa on reiät pohjassa ettei vettä kerry liikaa astioihin ja myös kantta pitää avata sitten kun lumi alkaa sulamaan, ettei laatikkoon kerry liikaa kosteutta.

Keväällä kun kasvu alkaa, pitää muistaa huolehtia kylvöksen kosteudesata ja säätilaa pitää sen verran pitää silmällä, että jos kovin heittää hallan puolelle, niin taimet pitää suojata kylmältä esim. hallaharsolla.

Minä tein kylvökset nyt näin rasioihin, mutta yhtälailla kylvökset voi tehdä myös esim. kasvatuslaatikkoon. Jos kylvökset tekee suoraan maahan pitää kasvatuspaikka valmistella syksyllä jo valmiiksi. Talvella alue sitten vain kaivetaan esiin lumen alta ja käytetään sen verran sulaa multaa, että saadaan kylvökset tehtyä multakerroksien väliin ja sitten komeus kuorrutetaan lumella.

 

Jännityksellä jäädään nyt sitten odottelemaan miten näiden kanssa käy. Onko sinulle talvikylvö tuttu juttu? Onko kasvatukset onnistunut hyvin? Minä palaan sitten asiaan alkukesästä oman kokemukseni kanssa.

 

 

 

Ensimmäiset taimet -24

taimet
Paprikan ja chilin taimia.

Reilu kuukausi sitten alkoi minulla vuoden -24 puutarhakausi kun kylvin ensimmäiset siemenet multaan. Ensimmäisenä vuorossa olivat chilit, paprikat, pelargonit, kelloköynnös ja isokirjopeippi. Tänä vuonna yritän pitää ainakin kasvarin suhteen malttia päässä ja pitää kasvien määrän kohtuudessa.

Paprikoita laitoin vain kolmea lajia, punaista suippopaprikaa kaupan paprikoista otetuista siemenistä, jättipaprika Spanish Giantia ja Mini Chocolate Bell- pikkupaprikaa.

Suippopaprikaa olen kasvattanut monta vuotta ja se voittaa satoisuudessaan muut kasvattamani paprikat mennen tullen, siksi se kuuluu suosikkeihini. Tiedän, ettei ulkomaalaisista kasviksista saisi kerätä siemeniä, mutta minä otin siemenet ennen kuin asiasta tiesin ja nyt otan siemenet talteen omista kasvateistani joten tautivaaraa ei enää ole. Myös Spanish Giant  ja Mini Chocolate Bell ovat tuttuja viime vuodelta, mutta sato jäi aika pieneksi, joten haluan kokeilla näitä uudelleen. Tänä vuonna paprikaa tulee kaiken kaikkiaan puolet vähemmän viime vuosiin nähden.

Chilien määrää vähensin myös reilusti viime vuoteen nähden. En ostanut uusia siemeniä ollenkaan, joten olen kaikkia lajeja kokeillut aikaisemmin. Valitsin muutaman lajikkeen sen mukaan, että tulee mukaan tulee sekä tulisempia että mietoja lajeja. Lajit ovat Aji Delight, Sugar Rush Amarillo, Aji Mango, Sugar Rush Stripey sekä Bolivian Rainbow. 

Bolivian Rainbow- chilin valitsin yksinomaan kasvin koristeellisuuden vuoksi. Ostin siemeniä kaksi vuotta sitten kun aloin haaveilemaan chili- bonsain kasvatuksesta, mutta en sitten onnistunut kasveja talvettamaan. Nyt ajattelin kokeilla uudelleen. Siemeniä oli tosin vain kaksi jäljellä ja niistä vain toinen iti, mutta onneksi sain edes sen yhden taimen, josta toivottavasti saan kerättyä lisää siemeniä varastoon.

 

kellokoynnos
Kellököynnöksen taimia.

 

Kelloköynnöksestä on ollut paljon juttua Facebookissa kun monet ovat niihin kovin ihastuneita ja niinpä päätin minäkin niitä tänä vuonna kokeilla ensimmäistä kertaa. Siemenet itivät ihan hyvin ja nyt minulla on 12 tainta hyvää vauhtia kasvamassa. Kasvuvauhti näyttää vaan aika hurjalta, joten nähtäväksi jää miten pulassa olen niiden kanssa parin kuukauden päästä.

Pelargoneja ei ollut tarkoitus tänä vuonna siemenistä kasvattaa ollenkaan, kun niitä sitten kesällä tarttuu kuitenkin matkaan puutarhamyymälöistä, mutta heräteostoksena tarttui ruokakaupasta mukaan Super Hybrid Mix- pussi. Siemenet itivät huonosti ja sain vain kolme taimea. Toivottavasti ne edes pysyvät hengissä. 

 

isokirjopeippi
Isokirjopeipin taimet.

 

Viime vuonna innostuin kirjopeipeistä ja ostinkin niitä monia eri värejä loppukesästä Tokmannin puutarhamyymälän loppuunmyynnistä, mutta niiden kanssa kävikin sitten köpelösti kun yöpakkaset vei ne mennessään. Olin juuri silloin kipeänä kun ensimmäisiä hallaöitä alkoi olemaan, enkä pitänyt niitä niin tarkkaan silmällä. Ajattelin niiden kasvarissa pärjäävän, mutta ne sittenkin olikin tosi arkoja kylmälle ja kuolivat kaikki. Nyt sitten bongasin siemenpussin kaupassa jossa on paljon eri värejä, niin olihan niitä kokeiltava sitten alusta asti itsekkin kasvattaa. Pitää vaan syksyllä muistaa tuoda ne heti sisälle kun kylmä vähänkin uhkaa. Pikkutaimet on tosi söpöjä kun niiden lehtiin alkaa jo pienestä pitäen tulemaan väriä ja saa osviittaa vähän ehkä siitä, millainen kasvista isona tulee.

 

Mielettömän hyvä fiilis on taas aloittaa kasvukautta ja nyt alkaakin olla jo se aika käsillä, että kylvöjä saa tehdä koko ajan lisää, joten tällaisia postauksia on tulossa piakkoin lisää kunhan uusimmat kylvökset taas itävät ja vähän kasvavat.

Mukavaa ja kylvörikasta maaliskuuta kaikille!