Kasvihuoneen kasvatusten suunnittelu kesälle -24

tomaatit

 

Joka kevät on aina yhtä ihanaa kun saa alkaa suunnitella uutta kautta kasvihuoneessa ihan toden teolla. Se tosin ei ole kovin helppoa, koska aina sinne haluaisi enemmän laittaa kasvatettavaa kuin mitä sinne mahtuu. Viime vuonna tein sen virheen, että laitoin kasvarin omaan makuuni liian täyteen. Vaikka kasvit mahtuivatkin siellä hyvin kasvamaan, niin minulle kasvihuone ei ole paikka, jossa haluan kasvatuksen maksimoida, vaan haluan, että se on myös mukava ja viihtyisä paikka hengailla.

Viime vuonna kahvittelu jäi hyvin vähäiseksi kasvihuoneessa, kun ei siellä viidakon keskellä vaan tehnyt mieli oleskella, siksi tänä vuonna ajattelin ottaa askelen taaksepäin ja palata enemmän siihen, millainen kasvari oli aikaisempina vuosina. Haluan että kasvarissa on tarpeeksi vapaata tilaa, että mahtuu hyvin liikkumaan ja hoitamaan kasveja ja hyötykasvien lisäksi pitää kukkiakin olla reilusti.

Lämpimän talvilomaviikon kunniaksi kävin fiilistelemässä kasvarissa ja järjestelin sen uuteen järjestykseen. Samalla piirsin pohjapiirroksen, johon oli sitten hyvä alkaa suunnittelemaan, mitä sinne mahtuu. Vilautinkin tätä kuvaa jo Facebookin puolella.

 

kasvihuonesuunnitelma

 

Tomaateissa keskityn tänä vuonna enimmäkseen kirsikkatomaatteihin, koska niistä saa paremmin satoa kuin isoista lajikkeista. Olen kuitenkin heikkona pihvitomaatteihin, joten niitäkin on sitten valikoitunut mukaan reilusti. Lisäksi mukana on muutama erikoisempi lajike.

Kirsikkatomaateista ’Sungold’ ja ’Sweet Million’ on olleet minulla kasvatuksessa joka vuosi, koska tykkään napsia näitä kasvarissa välipalaksi kun ne ovat niin makeita ja hyviä. Näiden kanssa samaan sarjaan pääsevät viime kesäiset tuttavuudet ’Black Cherry’ ja ’Arielle’. ’Dr. Carolyn’ on myös minulla ollut jo kahtena edellisenä kesänä, se on minun suosikkini keltaisista kirsikkatomaateista. Viimekesäisistä tuttavuuksista pääsee tänä vuonna kasvatukseen myös ’Sweet Cassady’, ’Blush’, ’Black Opal’ ja ’Big Sungold Select’.

Viime kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa myös vihreitä lajikkeita. Miniluumutomaatti ’Green Envy’ pompsahti suoraan suosikkien joukkoon, kun taas normaalin kokoinen ’Green Zebra’ ei tehnyt vaikutusta, mutta saa kuitenkin uuden mahdollisuuden tänä vuonna. En hylkää mitään lajia yhden kokeilun perusteella, koska voihan olla, ettei kasvuolosuhteet yhtenä vuonna ole niin suotuisat, että laji pääsisi näyttämään parhaat puolensa ja siksi haluan kokeilla useamman kerran ennen kuin totean ettei joku laji ole minulle mieleen.

Uusia lajikkeita pääsee kokeiluun tänä vuonna 3 kpl, ’Red Cherry’ -kirsikkatomaatti, ’Roma’ -luumutomaatti ja ruukkutomaatti ’Maja’. Ruukkutomaatteja olenkin kylvänyt jo reilusti, muita lajikkeita ovat ’Vilma’, ’Minibell’, ’Window Box Yellow’,’Aztek’ ja ’Father Frost’. Pihvitomaattilajikkeiksi valikoitui puolestaan ’White Beefsteak’, ’Apelsin’, ’Orange Queen’, ’Brandywine’ ja ’Brandywine Yellow’.

Lopuista lajikkeista ’Tigerella’, on minun luottotomaatti, tekee satoa huonompanakin kesänä kivasti, ’Citrina’ ilahdutti viime kesänä hauskan sitruunamaisen ulkonäkönsä vuoksi ja oli myös kivan makuinen ja ’Red Cavernista’ toivon saavani tehtyä täytettyjä tomaatteja. ’Ghost’ oli suurin yllättäjä viime vuonna, persikkamaisen nukkainen ulkokuori herätti minussa kovin paljon ennakkoluuloja, mutta makuhan oli mitä mainioin ja tämä pompsahti myös suosikkien joukkoon.

Amppelitomaattilajeiksi tulee ’Garten Perle’ ja ’100&1000’.

 

amppelitomaatti

 

Tomaattien lisäksi kasvihuoneeseen tulee chilit ja paprikat, joista kerroin jo aiemmin, ja reilusti kurkkua sekä tänä vuonna ajattelin kokeilla ihan huvin vuoksi taas vesimelonia. Kaksi vuotta sitten sain muistaakseni kolmesta kasvista yhden pienen melonin, kiva nähdä kuinka tälla kertaa käy. Viidakkokurkkua ja pesusienikurkkua yritin kasvattaa viime vuonna, mutta jostain syystä en saanut taimia onnistumaan, joten niitäkin kokeilen myös nyt uudelleen.

Tarkoitus on sitten näiden lisäksi laittaa yrttejä, kukkia ja mitä kaikkea sitä kesään mennessä keksiikään. Alkaahan tässä jo mieli malttamattomana kesää odottaa kun näitä mietiskelee ja suunnittelee.

 

 

 

Ensimmäiset taimet -24

taimet
Paprikan ja chilin taimia.

Reilu kuukausi sitten alkoi minulla vuoden -24 puutarhakausi kun kylvin ensimmäiset siemenet multaan. Ensimmäisenä vuorossa olivat chilit, paprikat, pelargonit, kelloköynnös ja isokirjopeippi. Tänä vuonna yritän pitää ainakin kasvarin suhteen malttia päässä ja pitää kasvien määrän kohtuudessa.

Paprikoita laitoin vain kolmea lajia, punaista suippopaprikaa kaupan paprikoista otetuista siemenistä, jättipaprika Spanish Giantia ja Mini Chocolate Bell- pikkupaprikaa.

Suippopaprikaa olen kasvattanut monta vuotta ja se voittaa satoisuudessaan muut kasvattamani paprikat mennen tullen, siksi se kuuluu suosikkeihini. Tiedän, ettei ulkomaalaisista kasviksista saisi kerätä siemeniä, mutta minä otin siemenet ennen kuin asiasta tiesin ja nyt otan siemenet talteen omista kasvateistani joten tautivaaraa ei enää ole. Myös Spanish Giant  ja Mini Chocolate Bell ovat tuttuja viime vuodelta, mutta sato jäi aika pieneksi, joten haluan kokeilla näitä uudelleen. Tänä vuonna paprikaa tulee kaiken kaikkiaan puolet vähemmän viime vuosiin nähden.

Chilien määrää vähensin myös reilusti viime vuoteen nähden. En ostanut uusia siemeniä ollenkaan, joten olen kaikkia lajeja kokeillut aikaisemmin. Valitsin muutaman lajikkeen sen mukaan, että tulee mukaan tulee sekä tulisempia että mietoja lajeja. Lajit ovat Aji Delight, Sugar Rush Amarillo, Aji Mango, Sugar Rush Stripey sekä Bolivian Rainbow. 

Bolivian Rainbow- chilin valitsin yksinomaan kasvin koristeellisuuden vuoksi. Ostin siemeniä kaksi vuotta sitten kun aloin haaveilemaan chili- bonsain kasvatuksesta, mutta en sitten onnistunut kasveja talvettamaan. Nyt ajattelin kokeilla uudelleen. Siemeniä oli tosin vain kaksi jäljellä ja niistä vain toinen iti, mutta onneksi sain edes sen yhden taimen, josta toivottavasti saan kerättyä lisää siemeniä varastoon.

 

kellokoynnos
Kellököynnöksen taimia.

 

Kelloköynnöksestä on ollut paljon juttua Facebookissa kun monet ovat niihin kovin ihastuneita ja niinpä päätin minäkin niitä tänä vuonna kokeilla ensimmäistä kertaa. Siemenet itivät ihan hyvin ja nyt minulla on 12 tainta hyvää vauhtia kasvamassa. Kasvuvauhti näyttää vaan aika hurjalta, joten nähtäväksi jää miten pulassa olen niiden kanssa parin kuukauden päästä.

Pelargoneja ei ollut tarkoitus tänä vuonna siemenistä kasvattaa ollenkaan, kun niitä sitten kesällä tarttuu kuitenkin matkaan puutarhamyymälöistä, mutta heräteostoksena tarttui ruokakaupasta mukaan Super Hybrid Mix- pussi. Siemenet itivät huonosti ja sain vain kolme taimea. Toivottavasti ne edes pysyvät hengissä. 

 

isokirjopeippi
Isokirjopeipin taimet.

 

Viime vuonna innostuin kirjopeipeistä ja ostinkin niitä monia eri värejä loppukesästä Tokmannin puutarhamyymälän loppuunmyynnistä, mutta niiden kanssa kävikin sitten köpelösti kun yöpakkaset vei ne mennessään. Olin juuri silloin kipeänä kun ensimmäisiä hallaöitä alkoi olemaan, enkä pitänyt niitä niin tarkkaan silmällä. Ajattelin niiden kasvarissa pärjäävän, mutta ne sittenkin olikin tosi arkoja kylmälle ja kuolivat kaikki. Nyt sitten bongasin siemenpussin kaupassa jossa on paljon eri värejä, niin olihan niitä kokeiltava sitten alusta asti itsekkin kasvattaa. Pitää vaan syksyllä muistaa tuoda ne heti sisälle kun kylmä vähänkin uhkaa. Pikkutaimet on tosi söpöjä kun niiden lehtiin alkaa jo pienestä pitäen tulemaan väriä ja saa osviittaa vähän ehkä siitä, millainen kasvista isona tulee.

 

Mielettömän hyvä fiilis on taas aloittaa kasvukautta ja nyt alkaakin olla jo se aika käsillä, että kylvöjä saa tehdä koko ajan lisää, joten tällaisia postauksia on tulossa piakkoin lisää kunhan uusimmat kylvökset taas itävät ja vähän kasvavat.

Mukavaa ja kylvörikasta maaliskuuta kaikille!

 

 

 

Tomaattien varkaat

Jokakesäinen ihmettelyn aihe uusien tomaatin kasvattajien keskuudessa on, että mitä ne tomaatin varkaat ovat? Miksi niitä poistetaan ja poistetaanko ne kaikista tomaateista? Siksi ajattelin, että voisi olla hyödyllistä tehdä postausta aiheesta..

Tomaatin varkaiksi sanotaan kasvin lehtihankoihin kasvavia versoja, joista ajan myötä kasvaa kokonainen oksa, jos sitä ei poista. Tässä kuvassa näkyy hyvin, että varas kasvaa jokaisen lehden hankaan ja ne kasvavat nopeasti. Itsellä on tapana tehdä varkaanpoistokierros kahdesti viikossa ja silti niitä tahtoo jäädä huomaamatta osa.

 

varas5

 

Varas on hyvä poistaa mahdollisimman pienenä ja silloin sen saa katkaistua helposti ihan vaan sormilla. Joskus jos varas on jäänyt huomaamatta ja se on päässyt kasvamaan isommaksi ja varsi on jo melko paksu, niin silloin se kannattaa katkaista saksilla, koska ison varkaan vetäisy pois saattaa repiä mukanaan tomaatin varttakin. Iso haava kasvissa altistaa sen herkemmin sairauksille.

Varkaita kasvaa monesti myös tomaatin juuresta.

 

varas2

 

Ja tässä on sitten vielä kuvapari tomaatintaimesta, ennen ja jälkeen varkaiden poiston.

 

varkaat1

 

 

varkaatpois

 

On tärkeää tietää, onko kasvattamasi tomaatti, runko- vai pensastomaatti. Varkaat poistetaan vain runkotomaateista. Runko- ja pensastomaattien kasvu on hyvin erilainen ja siksi toisesta poistetaan varkaat ja toisesta ei. Runkotomaateissa tuo yksi runko kasvaa korkeutta ihan loputtomasti ja aina muutaman lehtiparin jälkeen se tekee kukkatertun, jos runkotomaatin antaa kasvaa vapaasti, se kasvattaa vaan paljon lehtiä ja kukkiakin, mutta varsinaisen sadon saattaminen valmiiksi jää heikoksi. Pensastomaatti taas puolestaan kasvaa tiettyyn korkeuteen asti, lajista riippuen noin 50-150cm korkeaksi ja sitten sen rungon kasvaminen loppuu, siksi sen pitää saada kasvattaa varkaat uusiksi oksiksi, jotta se pystyy tuottamaan kukkia ja satoa enemmän.

Runkotomaatin varkaita pystyy kyllä hyödyntämäänkin vähän. Jos tomaateilla on riittävästi kasvutilaa, niin voi antaa yhden varkaan kasvaa ja näin ollen saat kaksilatvaisen kasvin ja enemmän satoa yhdestä kasvista. Minä olen antanut kasvaa toisen latvan jos on varas päässyt niin hyvin piilossa kasvamaan, että se jo kukkii kun huomaaan sen, niin en raaski sitten sitä enää poistaa. Isommaksi kasvaneita varkaita voi myös poistaa ja juurruttaa uudelleen vesiastiassa ja näin siitä saa toisen kasvin kasvatettua.

Varkaista on apua myös silloin, jos runkotomaatin latva katkeaa jostain syystä. Ilman latvaahan runkotomaatti ei kasva, mutta jälleen voit antaa yhden varkaan kasvaa ja siitä tulee sitten uusi latva kasville ja näin sen saa pelastettua satoa tuottavaksi kasviksi.

Jotkin tomaatit on minulla itsestään haarauttaneet rungon kahtia. En ole tähän perehtynyt, että mistä johtuu, mutta näiden olen kanssa antanut kasvaa kaksilatvaiseksi, kun en ole halunnut näitä alkaa kurittamaan leikkaamalla toisen pois.

 

varas4

 

Kuten sanoin, niin pensastomaateista ei varkaita poisteta ja myöskin amppelitomaattien annetaan rehottaa rauhassa. Joistakin tomaateista on vaikea tietää onko ne runkotomaatteja vai pensaita, mutta googlettamalla lajikkeen, löytyy kyllä aika hyvin eri lajikkeiden esittelyjä, joissa on mainittu tarvitseeko varkaita poistaa. Tosiaan amppelilajikkeet on varmoja, ettei niistä varkaita poisteta ja myöskin pieniksi jäävät ruukkutomaatit on myös pensaina kasvatettavia.

 

varas3

 

Toivottavasti tästä tuli selvennystä asiaan jos varkaiden poisto mietityttää. Itselle varkaidenpoistokierrokset on melkein kuin terapiaa, kun saa rauhassa nypläillä kasvien kanssa ja samallahan sitä sitten tulee tarkasteltua kasvit muutenkin läpi, että kaikki on ok.

 

 

 

Kaoottinen kasvihuone

Minun on pitänyt jo pitkään kirjoittaa postausta kasvihuoneen kuulumisista, mutta en ole saanut aikaiseksi, koska siellä on nyt menossa joka keväinen inhokkivaiheeni, täysi kaaos. Tässä vaiheessa kun kaikki kasvit on kasvarissa kun ne eivät ulkona oikein pärjää, niin kasvihuone on niin täysi, että siellä hädintuskin mahtuu kulkemaan.

Minulla kasvarikausi alkoi kuukausi sitten ja yritin jo kerran, että osa kasveista pärjäisi ulkona, mutta opin sitten kantapään kautta ettei liian hätäinen kannata olla. Sain tapettua muutaman kurkun taimen ja suurimman osan kesäkurpitsoista, eikä pelargoniatkaan kovin viehkoille näytä. Vaikka ne eivät olekkaan varsinaisesti hallaan kuolleet niin kylmä ilma sai aikaan kurkkujen ja kesäkurpitsojen taimien surkastumisen pikkuhiljaa, eikä ne sitten enää olleet pelastettavissa kun tajusin ongelman. Myöskään pelargoniat eivät ole kuolleet, mutta eipä ne ole kasvaneetkaan.

 

kasvihuone1
Tomaatit, chilit ja paprikat ovat pärjänneet kasvarissa hyvin, vaikka yöllä ei vieläkään ole kuin muutamia asteita lämmintä. Ne pitivät oman jurotuskautensa istutuksen jälkeen, niin kuin normaalia on, mutta nyt ne on alkaneet kasvaa vauhdilla. Varkaita saa tomaateista olla poistamassa jatkuvasti, kukkia on jo reilusti ja ensimmäisiä raakileitakin on ruukkutomaateissa, chileissä ja paprikoissa bongattu.

 

kasvihuone2

 

Myös koirat aiheuttivat minulle harmaita hiuksia.. Minulla oli noin 20 pensastomaatin tainta, jotka minun oli tarkoitus ulkona kasvulavoissa kasvattaa. Istutin ne sinne jonkin aikaa sitten ja olin niin tyytyväinen kun tyhjensin kaikki tämän kevään aikana tehdyt bokashimullat niiden kasvualustaksi, että nyt niillä on hyvät oltavat. Koirat kuitenkin hullaantuivat bokashimullan tuoksusta ja ne olivat koko ajan niiden lavojen kimpussa kaivamassa ja syömässä sitä multaa. Yritin laittaa lavojen ympärille verkkoa suojaksi ja tehdä vaikka mitä, mutta aina ne riiviöt löysivät tiensä tomaattien keskelle, joka aidan yli, ali tai läpi menemällä. Nehän sitten katkoi ja talloi siinä samalla taimiakin ja minun piti loput taimet pelastaa takaisin ämpäreihin ja kasvarin suojaan. 20 taimesta on muistaakseni jäljellä 8 ja kaikkien nimetkin on sekaisin joten en tiedä sitten mikä on mitäkin lajia. Ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, mutta koirilla on koirien touhut, pakko kai se on hyväksyä. Luultavasti tulevaisuudessa meidän pihaan kuitenkin lisätään aitaa niin, että koirat eivät pääse takapihalle omin päin ilman valvontaa.

 

Tässäpä oli pari kuvaa, miltä kasvari tällä hetkellä näyttää, parempi esittely tulee sitten kun saan kaikki ylimääräiset kasvit sieltä ulos ja siivottua ja järjesteltyä sen kunnolla kuntoon.

 

 

 

Bokashoinnilla uutta potkua kompostointiin

bokashirouhe
Bokashirouhetta

Meillä kompostointisysteemi on tähän asti ollut vähän retuperällä. Meillä on kyllä bokashoitu keittiöjätettä jo jonkun aikaa, mutta puutarhajätteelle ei ole ollut kompostoria ja ne on epämääräisissä kasoissa pihan peränurkissa. Nyt kun jätehuoltolaki tiukkenee biojätteen osalta, ja kompostointi- ilmoitus piti meidänkin kaupungissa tehdä, niin on aika saada meillekkin kunnolla toimiva järjestelmä, että saadaan maksimoitua kompostoinnista saatu hyöty omalla pihalla.

 

Mikä on bokashi?

Bokashointi lyhyesti sanottuna toimii niin, että biojätteet ensin hapatetaan eli fermentoidaan bokashirouheen avulla ja sen jälkeen jäte sekoitetaan multaan ja lopputuloksena saadaan kompostimultaa. Itse ainakin koen, että bokashointi on monestakin syystä paljon miellyttävämpi ja helpompi tapa käsitellä biojätteet kuin normaali lämpökompostointi.

 

Bokashoinnin edut lämpökompostointiin verrattuna

 • Voit käsitellä ja säilyttää biojätteen keittiössä, ilman hajuhaittoja, eikä biojätettä tarvitse olla juoksuttamassa ulos jäteastiaan/kompostiin joka päivä.
 • Kompostointiprosessi on myös helpompi bokashissa, kun ei tarvitse talvella huolehtia kompostin lämpötilasta.
 • Bokashijätteestä saat valmista multaa noin kuukaudessa kesäaikaan kun lämpökompostorissa siihen menee vuosi.
 • Sivutuotteena bokashista saa nestettä, joka on hyvää lannoitetta kasveille.
 • Bokashointia voi tehdä myös kerrostalossa, parvekkeella.

 

bokashiastia
Bokashi-astia

Kuinka aloittaa bokashointi?

Bokashoinnissa pääsee helpoiten alkuun kun ostaa aloituspakkauksen, joita saa esim. monista rautakaupoista. Itse ostin aikoinaan BioProffan pakkauksen, kun se taisi siihen aikaan olla aikalailla ainut saatavilla oleva, mutta nykyisin bokashointi alkaa olla niin suosittua, että siihen tarvittavissa tuotteissakin on enemmän valinnanvaraa. Ainakin tuo BioProffan aloituspakkaus on siitä helppo, että se sisältää ihan kaiken mitä bokashoinnin aloitukseen tarvitset, kaksi astiaa, kipon nesteen valuttamiseen, lastan jätteen tiivistykseen, mitan rouheen lisäämiseen ja bokashirouheen.

Sankoon laitetaan välipohja paikoilleen, pohjan päälle vähän talouspaperia ja bokashirouhetta ja sitten kaikki on valmista, voit aloittaa jätteiden keräyksen sankoon. Paperi laitetaan pohjalle sen takia, ettei jäte tuki välipohjassa olevia reikiä ja bokaneste pääsee valumaan sankon pohjalle.

bokaastia

Bokashi-astiaan kerätään biojätteet niin, että ne laitetaan sinne kerroksittain bokashirouheen kanssa. Bokashiin laitettava jäte pilkotaan pieniksi paloiksi ennen sankoon laittoa. Itse olen tässä vähän laiska ja laitan suodatinpussitkin kokonaisina, mutta mitä pienemmäksi jätteen jaksaa pilkkoa, sen nopeampaan multaantuminen tapahtuu. Kun biojäte laitetaan sankoon, se painellaan tiiviiksi aloituspakkauksessa mukana tulevalla työkalulla ja päälle ripotellaan rouhetta. Yleisin ohje kuivalle bokashirouheelle on, että rouhetta laitetaan 1rkl litraan biojätettä ja määrää lisätään vähän jos jätteen mukana on paljon lihaa tai kalaa. Rouheen annostus kannattaa kuitenkin tarkistaa pakkauksen kyljestä, koska niissä voi olla eroja valmistajasta riippuen. Jos käytössä on kostea rouhe on annostus paljon suurempi.

Jätteet kannattaa kerätä esim. päivän ajalta johonkin erilliseen astiaan ja sitten kerran päivässä kipata ne bokashisankoon. Sangossa olevan jätteen pitäisi pysyä mahdollisimman hapettomana ja siksi ei ole hyväksi, että sankoa availlaan monta kertaa päivässä. Kun kantta suljetaan, laitetaan nestekuppi hanan alle, hana auki ja kansi laitetaan kiinni niin, että painetaan kannen keskeltä jolloin astiassa oleva ilma tulee pois hanan kautta ja sitten hana suljetaan. Kun jätteitä on kerätty astiaan jonkin aikaa, alkaa hanasta tulemaan bokashinestettä. Tämä neste kannattaa hyödyntää kasvien lannoitukseen, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainen, koska se on todella tehokasta tavaraa. Ohjeena on, että bokanestettä käytettään lannoituksena 1:100 laimennoksena.

Mitä bokashiin ei saa laittaa?

 • Ei nesteitä.
 • Ei suuria määriä paperia. Suodatinpussit maatuvat hitaasti ja se on jokaisen itse päätettävissä haluaako ne bokashiin laittaa. Jotkut laittaa kokonaisina, jotkut silputtuna, jotkut ei ollenkaan. Kahvinpurut voi laittaa bokashiin tai kerätä ne erikseen ja levittää suoraan happamasta maasta pitävien kasvien juurelle. Jos pussit laittaa kokonaisina bokashiin, ne eivät ehdi maatua multatehdasvaiheessa, joten ne pyörii mukana vielä siinä vaiheessa kun multaa käytetään, jos tämä häiritsee niin ei kannata niitä ainakaan kokonaisina bokashiin laittaa.
 • Ei isoja luita, suuria määriä lihaa tai kalaa.
 • Ei tuhkaa. Tuhkakin kannattaa ripotella suoraan puutarhaan.
 • Ei multaa bokashisankoon. Mullan voi laittaa suoraan multatehtaaseen.
 • Ei suuria määriä homeisia jätteitä.
 • Ei suuria määriä maitotuotteita.
 • Ei eläinten ulosteita.

 

bokashi

Kun ensimmäinen astia tulee täyteen, jätetään se rauhassa fermentoitumaan vähintään kahdeksi viikoksi ja sillä välin aloitetaan toisen astian täyttö. Kun täysi astia on fermentoitumassa, pitää sitä muistaa kuitenkin käydä välillä hoitamassa, laskea nestettä pois ja tarkistaa, että kansi on kunnolla kiinni ja laskea mahdolliset ilmat pois sieltä. Astiassa tapahtuvan käymisprosessin seurauksena kansi saattaa alkaa pullistella ja aueta itsestään. Täyden bokashi- astian tyhjentämisellä ei ole kiire, sen voi kyllä antaa käydä siinä paljon pitempääkin kuin kaksi viikkoa. Itse tyhjennän astian vasta sitten kun toinenkin astia on täynnä ja tarvitsen toisen sangon käyttöön.

Kun bokashiastian haluaa tyhjentää fermentoitumisen jälkeen, perustetaan multatehdas. Multatehtaan voi tehdä periaattessa mihin vain astiaan joka on hyvin suojattu kaikilta eläimiltä, mutta olen lukenut Facebookin bokashi-ryhmästä, että kun kompostointi- ilmoitusta on tehty, niin joka paikkakunnalla ei hyväksytä multatehtaaksi muuta astiaa kuin oikea kompostori. Siksi minäkin pelasin heti varman päälle ja ostin nyt sitten multatehdasta varten Biolanin Kivi- kompostorin.

Multatehdasta varten tarvitset astian lisäksi vanhaa, käytettyä multaa. Bokashi sekoitetaan vanhaan multaan multatehdasastiassa ja lopuksi komeus peitetään vielä mullalla. Multatehtaan teon jälkeen se jätetään oman onnensa nojaan ja kesäaikaan tehtaasta saa valmista multaa muutamassa viikossa. Talvisaikaan multatehdas ei välttämättä toimi ulkona, mutta minä teen tehtaat kuitenkin kompostoriin, eikä se siellä pilalle mitenkään mene, multaantuminen alkaa sitten keväällä kun säät lämpenee. Toinen vaihtoehto on tehdä multatehdas sisätiloihin, esim. varastoon ja näin saat mullan heti valmiiksi asti. Valmis bokashimulta on hyvin ravinteikasta ja jos sitä käyttää ruukuissa tai muissa astioissa, kannattaa sitä laimentaa vähemmän ravinteikkaalla mullalla.

Jos keittiöjätteen käsittelee bokashoimalla ja multatehtaan tekee kompostoriin, niin kuin minä, on tärkeää tietää, ettei samaan kompostoriin voi laittaa normaalia puutarhajätettä. Puutarhajätteelle voi hankkia tai tehdä oman kompostorin/ kompostikehikon tai puutarhajätteen voi sekoittaa multatehtaaseen jos jäte ensin hapatetaan samaan tyyliin kuin keittiöjäte. Bokashointi perustuu EM- mikrobien toimintaan ja bokashirouhe sisältää noita mikrobeja, mutta niitä voi ostaa myös liuoksena esim. Viidakkotohtorilta. Tuon liuoksen avulla voi kerätyn puutarhajätteen hapattaa vaikkapa jätesäkeissä ja hapatuksen jälkeen sitä voi käyttää katteena tai tehdä multatehtaassa mullaksi. Minulla ei ole tästä vielä omaa kokemusta, mutta ensi kesänä tämä on tarkoitus ottaa kokeiluun ja teen siitä sitten oman postauksen.

Tässäpä oli vähän koostetta, kuinka päästä alkuun bokashoinnissa, toivottavasti siitä on apua jollekulle joka miettii mahdollisesti bokashoinnin aloittamista tai on muuten vaan kiinnostunut asiasta. Suosittelen kyllä kovasti bokashointia kaikille, sen helppoutta kehutaan kyllä joka paikassa, enkä ole kyllä huomannut, että kenelläkään siitä mitään negatiivista sanottavaa olisi.

 

 

Vuoden 2023 chilit ja paprikat

IMG 2943 Edit
Chilin ja paprikan taimet maaliskuussa 2022.

Nyt minulla alkaa kolmas vuosi kasvihuoneharrastajana ja sen olen ainakin nyt oppinut tässä huomaamaan, että paprikoita ei näemmä voi koskaan kylvää liian aikaisin. Kahtena edellisenä vuotena suurin osa paprikoista on syöty vihreänä, koska ne eivät ole ehtineet kypsyä. Ei vihreissä paprikoissakaan mitään vikaa ole, mutta tänä vuonna ajattelin vielä kerran aikaistaa kylvöjä ja kokeilla, vaikuttaako se sadon aikaistumiseen. Varmasti sato valmistuisi aikaisemmin jos minulla olisi valoa tarjottavana yhtä paljon kuin tosiharrastajilla, mutta minä yritän pärjäillä eteläikkunnoilla ja muutamalla lisävalolla.

Kylvöt tein viime vuoden puolella itsenäisyyspäivän aikoihin, kuukautta aikaisemmin viime vuoteen nähden. Tällä hetkellä pikkuiset kasvaa kahden 10w raksalampun valossa. Alkuvaiheessa taimet hujahti vähän pituutta, mutta olen ne nyt kerran vaihtanut uusiin multiin, minikasvarista vähän isompiin potteihin ja istutin ne syvälle, joten katsotaan alkaako ne nyt siitä vahvistumaan. Myöhemmin istutan ne sitten vielä uudelleen maitopurkkeihin, joissa ne saa kasvaa sitten niin kauan kunnes pääsevät kasvariin.

chilin taimet
Chilin taimet tammikuussa 2023

Viime vuonna kylvin chilit ja paprikat vuoden vaihteen jälkeen ja olin kyllä tyytyväinen taimien laatuun, siihen nähden tosiaan ettei valoa ollut paljoa. Tämän postauksen ylempi kuva on viime vuoden taimista otettu.

Chilien suhteen olen vielä ihan tutustumisvaiheessa, viime vuonna kasvatin niitä ensimmäisen kerran. Tässä vaiheessa pitäisi kyllä ihan pari lajiakin riittää, mutta kun Fataliin sivuille eksyy, niin on vaikea pysyä kohtuudessa, kun valikoimaa on niin paljon. Toisaalta myös kun en tunne chilejä juurikaan, niin tässä vaiheessa haluan kokeilla erilaisia, jotta voin vertailla makuja ja kasvatuksen helppoutta/vaikeutta. Toive olisi, että löytyisi muutama luottolajike joita voisin kasvatella vuodesta toiseen, kun tällä hetkellä ei ainakaan ole haluja alkaa varsinaiseksi chilien kasvattajaksi. Sen vertainen kasvatus riittää minulle, että olen omavarainen niiden suhteen ja tosiaan löydän oman makuuni sopivat lajikkeet.

Paprikoista kasvatan tänä vuonna Californian Wonderia ja punaista suippopaprikaa. Olen ottanut kaupan suippopaprikoista siemeniä kaksi vuotta sitten, ennen kuin tiesin rusokurttuviruksesta ja nykyiset taimet ovat noiden alkuperäisten jälkeläisiä. En suosittele enää ottamaan ulkomaisista vihanneksista siemeniä omaan taimikasvatukseen. 

Chileistä löytyy seuraavat lajikkeet. En ole innostunut kaikkein tulisimmista chileistä, vaan keskityn enemmän mietoihin ja keskivahvoihin.

Spanish Giant 

Mini Chocolate Bell

Aji Delight

Aji Mango

Sugar Rush Amarillo

Purple Pumpkin

Sugar Rush Stripey

Indian Chili Bullet

Rawit

Chili Shake

Starfish red

Starfish on minun viime kesän kasvatuksia ja näyttäisi tällä hetkellä aika hyvältä, että saan pidettyä sen hengissä talven yli.

Chili Shake on vuosi sitten saamani kaupanpäällinen Korpikankaalta, siinä on erilaisia chilin siemeniä samassa pussissa ja ylläriksi sitten jää, millaisia sieltä tulee. Oikeastaan aika hauskaa, ettei tiedä mitä on odotettavissa. Harmi vaan, että 5 siemenestä iti vain 2, mutta pussissa on kyllä paljon siemeniä, että yllätyksiä riittää sitten seuraavillekkin vuosille.

Indian Chili Bullet, Purple Pumpkin ja Rawit ovat Fataliilta saatuja kaupanpäällisiä.

Parempaa esittelyä näistä chileistä ja paprikoista teen sitten kesällä kunhan kasvit kasvaa ja alkaa toivottavasti tehdä satoa.

Jos chilien kasvatus kiinnostaa, niin suosittelen seuraamaan Fataliin sivuja, siellä tarjonta päivittyy jatkuvasti ja melkein koko ajan on joku tarjous menossa. Chilien lisäksi sieltä löytyy joitakin tomaattien siemeniä. Paljon lisätietoa chileistä saa Chilifoorumi.fi -sivustolta ja saman nimisestä Facebook- ryhmästä. Itse olen penkonut sieltä vinkkejä, mitä lajikkeita voisi kokeilla ja millä kaikilla tavoilla satoa voisi säilöä. 

Olisi kiva kuulla, että oletteko te chilien ystävä ja minkänlaisia luottolajeja olette mahdollisesti itsellenne löytäneet?