Bokashoinnilla uutta potkua kompostointiin

bokashirouhe
Bokashirouhetta

Meillä kompostointisysteemi on tähän asti ollut vähän retuperällä. Meillä on kyllä bokashoitu keittiöjätettä jo jonkun aikaa, mutta puutarhajätteelle ei ole ollut kompostoria ja ne on epämääräisissä kasoissa pihan peränurkissa. Nyt kun jätehuoltolaki tiukkenee biojätteen osalta, ja kompostointi- ilmoitus piti meidänkin kaupungissa tehdä, niin on aika saada meillekkin kunnolla toimiva järjestelmä, että saadaan maksimoitua kompostoinnista saatu hyöty omalla pihalla.

 

Mikä on bokashi?

Bokashointi lyhyesti sanottuna toimii niin, että biojätteet ensin hapatetaan eli fermentoidaan bokashirouheen avulla ja sen jälkeen jäte sekoitetaan multaan ja lopputuloksena saadaan kompostimultaa. Itse ainakin koen, että bokashointi on monestakin syystä paljon miellyttävämpi ja helpompi tapa käsitellä biojätteet kuin normaali lämpökompostointi.

 

Bokashoinnin edut lämpökompostointiin verrattuna

 • Voit käsitellä ja säilyttää biojätteen keittiössä, ilman hajuhaittoja, eikä biojätettä tarvitse olla juoksuttamassa ulos jäteastiaan/kompostiin joka päivä.
 • Kompostointiprosessi on myös helpompi bokashissa, kun ei tarvitse talvella huolehtia kompostin lämpötilasta.
 • Bokashijätteestä saat valmista multaa noin kuukaudessa kesäaikaan kun lämpökompostorissa siihen menee vuosi.
 • Sivutuotteena bokashista saa nestettä, joka on hyvää lannoitetta kasveille.
 • Bokashointia voi tehdä myös kerrostalossa, parvekkeella.

 

bokashiastia
Bokashi-astia

Kuinka aloittaa bokashointi?

Bokashoinnissa pääsee helpoiten alkuun kun ostaa aloituspakkauksen, joita saa esim. monista rautakaupoista. Itse ostin aikoinaan BioProffan pakkauksen, kun se taisi siihen aikaan olla aikalailla ainut saatavilla oleva, mutta nykyisin bokashointi alkaa olla niin suosittua, että siihen tarvittavissa tuotteissakin on enemmän valinnanvaraa. Ainakin tuo BioProffan aloituspakkaus on siitä helppo, että se sisältää ihan kaiken mitä bokashoinnin aloitukseen tarvitset, kaksi astiaa, kipon nesteen valuttamiseen, lastan jätteen tiivistykseen, mitan rouheen lisäämiseen ja bokashirouheen.

Sankoon laitetaan välipohja paikoilleen, pohjan päälle vähän talouspaperia ja bokashirouhetta ja sitten kaikki on valmista, voit aloittaa jätteiden keräyksen sankoon. Paperi laitetaan pohjalle sen takia, ettei jäte tuki välipohjassa olevia reikiä ja bokaneste pääsee valumaan sankon pohjalle.

bokaastia

Bokashi-astiaan kerätään biojätteet niin, että ne laitetaan sinne kerroksittain bokashirouheen kanssa. Bokashiin laitettava jäte pilkotaan pieniksi paloiksi ennen sankoon laittoa. Itse olen tässä vähän laiska ja laitan suodatinpussitkin kokonaisina, mutta mitä pienemmäksi jätteen jaksaa pilkkoa, sen nopeampaan multaantuminen tapahtuu. Kun biojäte laitetaan sankoon, se painellaan tiiviiksi aloituspakkauksessa mukana tulevalla työkalulla ja päälle ripotellaan rouhetta. Yleisin ohje kuivalle bokashirouheelle on, että rouhetta laitetaan 1rkl litraan biojätettä ja määrää lisätään vähän jos jätteen mukana on paljon lihaa tai kalaa. Rouheen annostus kannattaa kuitenkin tarkistaa pakkauksen kyljestä, koska niissä voi olla eroja valmistajasta riippuen. Jos käytössä on kostea rouhe on annostus paljon suurempi.

Jätteet kannattaa kerätä esim. päivän ajalta johonkin erilliseen astiaan ja sitten kerran päivässä kipata ne bokashisankoon. Sangossa olevan jätteen pitäisi pysyä mahdollisimman hapettomana ja siksi ei ole hyväksi, että sankoa availlaan monta kertaa päivässä. Kun kantta suljetaan, laitetaan nestekuppi hanan alle, hana auki ja kansi laitetaan kiinni niin, että painetaan kannen keskeltä jolloin astiassa oleva ilma tulee pois hanan kautta ja sitten hana suljetaan. Kun jätteitä on kerätty astiaan jonkin aikaa, alkaa hanasta tulemaan bokashinestettä. Tämä neste kannattaa hyödyntää kasvien lannoitukseen, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainen, koska se on todella tehokasta tavaraa. Ohjeena on, että bokanestettä käytettään lannoituksena 1:100 laimennoksena.

Mitä bokashiin ei saa laittaa?

 • Ei nesteitä.
 • Ei suuria määriä paperia. Suodatinpussit maatuvat hitaasti ja se on jokaisen itse päätettävissä haluaako ne bokashiin laittaa. Jotkut laittaa kokonaisina, jotkut silputtuna, jotkut ei ollenkaan. Kahvinpurut voi laittaa bokashiin tai kerätä ne erikseen ja levittää suoraan happamasta maasta pitävien kasvien juurelle. Jos pussit laittaa kokonaisina bokashiin, ne eivät ehdi maatua multatehdasvaiheessa, joten ne pyörii mukana vielä siinä vaiheessa kun multaa käytetään, jos tämä häiritsee niin ei kannata niitä ainakaan kokonaisina bokashiin laittaa.
 • Ei isoja luita, suuria määriä lihaa tai kalaa.
 • Ei tuhkaa. Tuhkakin kannattaa ripotella suoraan puutarhaan.
 • Ei multaa bokashisankoon. Mullan voi laittaa suoraan multatehtaaseen.
 • Ei suuria määriä homeisia jätteitä.
 • Ei suuria määriä maitotuotteita.
 • Ei eläinten ulosteita.

 

bokashi

Kun ensimmäinen astia tulee täyteen, jätetään se rauhassa fermentoitumaan vähintään kahdeksi viikoksi ja sillä välin aloitetaan toisen astian täyttö. Kun täysi astia on fermentoitumassa, pitää sitä muistaa kuitenkin käydä välillä hoitamassa, laskea nestettä pois ja tarkistaa, että kansi on kunnolla kiinni ja laskea mahdolliset ilmat pois sieltä. Astiassa tapahtuvan käymisprosessin seurauksena kansi saattaa alkaa pullistella ja aueta itsestään. Täyden bokashi- astian tyhjentämisellä ei ole kiire, sen voi kyllä antaa käydä siinä paljon pitempääkin kuin kaksi viikkoa. Itse tyhjennän astian vasta sitten kun toinenkin astia on täynnä ja tarvitsen toisen sangon käyttöön.

Kun bokashiastian haluaa tyhjentää fermentoitumisen jälkeen, perustetaan multatehdas. Multatehtaan voi tehdä periaattessa mihin vain astiaan joka on hyvin suojattu kaikilta eläimiltä, mutta olen lukenut Facebookin bokashi-ryhmästä, että kun kompostointi- ilmoitusta on tehty, niin joka paikkakunnalla ei hyväksytä multatehtaaksi muuta astiaa kuin oikea kompostori. Siksi minäkin pelasin heti varman päälle ja ostin nyt sitten multatehdasta varten Biolanin Kivi- kompostorin.

Multatehdasta varten tarvitset astian lisäksi vanhaa, käytettyä multaa. Bokashi sekoitetaan vanhaan multaan multatehdasastiassa ja lopuksi komeus peitetään vielä mullalla. Multatehtaan teon jälkeen se jätetään oman onnensa nojaan ja kesäaikaan tehtaasta saa valmista multaa muutamassa viikossa. Talvisaikaan multatehdas ei välttämättä toimi ulkona, mutta minä teen tehtaat kuitenkin kompostoriin, eikä se siellä pilalle mitenkään mene, multaantuminen alkaa sitten keväällä kun säät lämpenee. Toinen vaihtoehto on tehdä multatehdas sisätiloihin, esim. varastoon ja näin saat mullan heti valmiiksi asti. Valmis bokashimulta on hyvin ravinteikasta ja jos sitä käyttää ruukuissa tai muissa astioissa, kannattaa sitä laimentaa vähemmän ravinteikkaalla mullalla.

Jos keittiöjätteen käsittelee bokashoimalla ja multatehtaan tekee kompostoriin, niin kuin minä, on tärkeää tietää, ettei samaan kompostoriin voi laittaa normaalia puutarhajätettä. Puutarhajätteelle voi hankkia tai tehdä oman kompostorin/ kompostikehikon tai puutarhajätteen voi sekoittaa multatehtaaseen jos jäte ensin hapatetaan samaan tyyliin kuin keittiöjäte. Bokashointi perustuu EM- mikrobien toimintaan ja bokashirouhe sisältää noita mikrobeja, mutta niitä voi ostaa myös liuoksena esim. Viidakkotohtorilta. Tuon liuoksen avulla voi kerätyn puutarhajätteen hapattaa vaikkapa jätesäkeissä ja hapatuksen jälkeen sitä voi käyttää katteena tai tehdä multatehtaassa mullaksi. Minulla ei ole tästä vielä omaa kokemusta, mutta ensi kesänä tämä on tarkoitus ottaa kokeiluun ja teen siitä sitten oman postauksen.

Tässäpä oli vähän koostetta, kuinka päästä alkuun bokashoinnissa, toivottavasti siitä on apua jollekulle joka miettii mahdollisesti bokashoinnin aloittamista tai on muuten vaan kiinnostunut asiasta. Suosittelen kyllä kovasti bokashointia kaikille, sen helppoutta kehutaan kyllä joka paikassa, enkä ole kyllä huomannut, että kenelläkään siitä mitään negatiivista sanottavaa olisi.

 

 

Vuoden 2023 chilit ja paprikat

IMG 2943 Edit
Chilin ja paprikan taimet maaliskuussa 2022.

Nyt minulla alkaa kolmas vuosi kasvihuoneharrastajana ja sen olen ainakin nyt oppinut tässä huomaamaan, että paprikoita ei näemmä voi koskaan kylvää liian aikaisin. Kahtena edellisenä vuotena suurin osa paprikoista on syöty vihreänä, koska ne eivät ole ehtineet kypsyä. Ei vihreissä paprikoissakaan mitään vikaa ole, mutta tänä vuonna ajattelin vielä kerran aikaistaa kylvöjä ja kokeilla, vaikuttaako se sadon aikaistumiseen. Varmasti sato valmistuisi aikaisemmin jos minulla olisi valoa tarjottavana yhtä paljon kuin tosiharrastajilla, mutta minä yritän pärjäillä eteläikkunnoilla ja muutamalla lisävalolla.

Kylvöt tein viime vuoden puolella itsenäisyyspäivän aikoihin, kuukautta aikaisemmin viime vuoteen nähden. Tällä hetkellä pikkuiset kasvaa kahden 10w raksalampun valossa. Alkuvaiheessa taimet hujahti vähän pituutta, mutta olen ne nyt kerran vaihtanut uusiin multiin, minikasvarista vähän isompiin potteihin ja istutin ne syvälle, joten katsotaan alkaako ne nyt siitä vahvistumaan. Myöhemmin istutan ne sitten vielä uudelleen maitopurkkeihin, joissa ne saa kasvaa sitten niin kauan kunnes pääsevät kasvariin.

chilin taimet
Chilin taimet tammikuussa 2023

Viime vuonna kylvin chilit ja paprikat vuoden vaihteen jälkeen ja olin kyllä tyytyväinen taimien laatuun, siihen nähden tosiaan ettei valoa ollut paljoa. Tämän postauksen ylempi kuva on viime vuoden taimista otettu.

Chilien suhteen olen vielä ihan tutustumisvaiheessa, viime vuonna kasvatin niitä ensimmäisen kerran. Tässä vaiheessa pitäisi kyllä ihan pari lajiakin riittää, mutta kun Fataliin sivuille eksyy, niin on vaikea pysyä kohtuudessa, kun valikoimaa on niin paljon. Toisaalta myös kun en tunne chilejä juurikaan, niin tässä vaiheessa haluan kokeilla erilaisia, jotta voin vertailla makuja ja kasvatuksen helppoutta/vaikeutta. Toive olisi, että löytyisi muutama luottolajike joita voisin kasvatella vuodesta toiseen, kun tällä hetkellä ei ainakaan ole haluja alkaa varsinaiseksi chilien kasvattajaksi. Sen vertainen kasvatus riittää minulle, että olen omavarainen niiden suhteen ja tosiaan löydän oman makuuni sopivat lajikkeet.

Paprikoista kasvatan tänä vuonna Californian Wonderia ja punaista suippopaprikaa. Olen ottanut kaupan suippopaprikoista siemeniä kaksi vuotta sitten, ennen kuin tiesin rusokurttuviruksesta ja nykyiset taimet ovat noiden alkuperäisten jälkeläisiä. En suosittele enää ottamaan ulkomaisista vihanneksista siemeniä omaan taimikasvatukseen. 

Chileistä löytyy seuraavat lajikkeet. En ole innostunut kaikkein tulisimmista chileistä, vaan keskityn enemmän mietoihin ja keskivahvoihin.

Spanish Giant 

Mini Chocolate Bell

Aji Delight

Aji Mango

Sugar Rush Amarillo

Purple Pumpkin

Sugar Rush Stripey

Indian Chili Bullet

Rawit

Chili Shake

Starfish red

Starfish on minun viime kesän kasvatuksia ja näyttäisi tällä hetkellä aika hyvältä, että saan pidettyä sen hengissä talven yli.

Chili Shake on vuosi sitten saamani kaupanpäällinen Korpikankaalta, siinä on erilaisia chilin siemeniä samassa pussissa ja ylläriksi sitten jää, millaisia sieltä tulee. Oikeastaan aika hauskaa, ettei tiedä mitä on odotettavissa. Harmi vaan, että 5 siemenestä iti vain 2, mutta pussissa on kyllä paljon siemeniä, että yllätyksiä riittää sitten seuraavillekkin vuosille.

Indian Chili Bullet, Purple Pumpkin ja Rawit ovat Fataliilta saatuja kaupanpäällisiä.

Parempaa esittelyä näistä chileistä ja paprikoista teen sitten kesällä kunhan kasvit kasvaa ja alkaa toivottavasti tehdä satoa.

Jos chilien kasvatus kiinnostaa, niin suosittelen seuraamaan Fataliin sivuja, siellä tarjonta päivittyy jatkuvasti ja melkein koko ajan on joku tarjous menossa. Chilien lisäksi sieltä löytyy joitakin tomaattien siemeniä. Paljon lisätietoa chileistä saa Chilifoorumi.fi -sivustolta ja saman nimisestä Facebook- ryhmästä. Itse olen penkonut sieltä vinkkejä, mitä lajikkeita voisi kokeilla ja millä kaikilla tavoilla satoa voisi säilöä. 

Olisi kiva kuulla, että oletteko te chilien ystävä ja minkänlaisia luottolajeja olette mahdollisesti itsellenne löytäneet?