Kasvihuoneen kasvatusten suunnittelu kesälle -24

tomaatit

 

Joka kevät on aina yhtä ihanaa kun saa alkaa suunnitella uutta kautta kasvihuoneessa ihan toden teolla. Se tosin ei ole kovin helppoa, koska aina sinne haluaisi enemmän laittaa kasvatettavaa kuin mitä sinne mahtuu. Viime vuonna tein sen virheen, että laitoin kasvarin omaan makuuni liian täyteen. Vaikka kasvit mahtuivatkin siellä hyvin kasvamaan, niin minulle kasvihuone ei ole paikka, jossa haluan kasvatuksen maksimoida, vaan haluan, että se on myös mukava ja viihtyisä paikka hengailla.

Viime vuonna kahvittelu jäi hyvin vähäiseksi kasvihuoneessa, kun ei siellä viidakon keskellä vaan tehnyt mieli oleskella, siksi tänä vuonna ajattelin ottaa askelen taaksepäin ja palata enemmän siihen, millainen kasvari oli aikaisempina vuosina. Haluan että kasvarissa on tarpeeksi vapaata tilaa, että mahtuu hyvin liikkumaan ja hoitamaan kasveja ja hyötykasvien lisäksi pitää kukkiakin olla reilusti.

Lämpimän talvilomaviikon kunniaksi kävin fiilistelemässä kasvarissa ja järjestelin sen uuteen järjestykseen. Samalla piirsin pohjapiirroksen, johon oli sitten hyvä alkaa suunnittelemaan, mitä sinne mahtuu. Vilautinkin tätä kuvaa jo Facebookin puolella.

 

kasvihuonesuunnitelma

 

Tomaateissa keskityn tänä vuonna enimmäkseen kirsikkatomaatteihin, koska niistä saa paremmin satoa kuin isoista lajikkeista. Olen kuitenkin heikkona pihvitomaatteihin, joten niitäkin on sitten valikoitunut mukaan reilusti. Lisäksi mukana on muutama erikoisempi lajike.

Kirsikkatomaateista ’Sungold’ ja ’Sweet Million’ on olleet minulla kasvatuksessa joka vuosi, koska tykkään napsia näitä kasvarissa välipalaksi kun ne ovat niin makeita ja hyviä. Näiden kanssa samaan sarjaan pääsevät viime kesäiset tuttavuudet ’Black Cherry’ ja ’Arielle’. ’Dr. Carolyn’ on myös minulla ollut jo kahtena edellisenä kesänä, se on minun suosikkini keltaisista kirsikkatomaateista. Viimekesäisistä tuttavuuksista pääsee tänä vuonna kasvatukseen myös ’Sweet Cassady’, ’Blush’, ’Black Opal’ ja ’Big Sungold Select’.

Viime kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa myös vihreitä lajikkeita. Miniluumutomaatti ’Green Envy’ pompsahti suoraan suosikkien joukkoon, kun taas normaalin kokoinen ’Green Zebra’ ei tehnyt vaikutusta, mutta saa kuitenkin uuden mahdollisuuden tänä vuonna. En hylkää mitään lajia yhden kokeilun perusteella, koska voihan olla, ettei kasvuolosuhteet yhtenä vuonna ole niin suotuisat, että laji pääsisi näyttämään parhaat puolensa ja siksi haluan kokeilla useamman kerran ennen kuin totean ettei joku laji ole minulle mieleen.

Uusia lajikkeita pääsee kokeiluun tänä vuonna 3 kpl, ’Red Cherry’ -kirsikkatomaatti, ’Roma’ -luumutomaatti ja ruukkutomaatti ’Maja’. Ruukkutomaatteja olenkin kylvänyt jo reilusti, muita lajikkeita ovat ’Vilma’, ’Minibell’, ’Window Box Yellow’,’Aztek’ ja ’Father Frost’. Pihvitomaattilajikkeiksi valikoitui puolestaan ’White Beefsteak’, ’Apelsin’, ’Orange Queen’, ’Brandywine’ ja ’Brandywine Yellow’.

Lopuista lajikkeista ’Tigerella’, on minun luottotomaatti, tekee satoa huonompanakin kesänä kivasti, ’Citrina’ ilahdutti viime kesänä hauskan sitruunamaisen ulkonäkönsä vuoksi ja oli myös kivan makuinen ja ’Red Cavernista’ toivon saavani tehtyä täytettyjä tomaatteja. ’Ghost’ oli suurin yllättäjä viime vuonna, persikkamaisen nukkainen ulkokuori herätti minussa kovin paljon ennakkoluuloja, mutta makuhan oli mitä mainioin ja tämä pompsahti myös suosikkien joukkoon.

Amppelitomaattilajeiksi tulee ’Garten Perle’ ja ’100&1000’.

 

amppelitomaatti

 

Tomaattien lisäksi kasvihuoneeseen tulee chilit ja paprikat, joista kerroin jo aiemmin, ja reilusti kurkkua sekä tänä vuonna ajattelin kokeilla ihan huvin vuoksi taas vesimelonia. Kaksi vuotta sitten sain muistaakseni kolmesta kasvista yhden pienen melonin, kiva nähdä kuinka tälla kertaa käy. Viidakkokurkkua ja pesusienikurkkua yritin kasvattaa viime vuonna, mutta jostain syystä en saanut taimia onnistumaan, joten niitäkin kokeilen myös nyt uudelleen.

Tarkoitus on sitten näiden lisäksi laittaa yrttejä, kukkia ja mitä kaikkea sitä kesään mennessä keksiikään. Alkaahan tässä jo mieli malttamattomana kesää odottaa kun näitä mietiskelee ja suunnittelee.

 

 

 

Tomaattien varkaat

Jokakesäinen ihmettelyn aihe uusien tomaatin kasvattajien keskuudessa on, että mitä ne tomaatin varkaat ovat? Miksi niitä poistetaan ja poistetaanko ne kaikista tomaateista? Siksi ajattelin, että voisi olla hyödyllistä tehdä postausta aiheesta..

Tomaatin varkaiksi sanotaan kasvin lehtihankoihin kasvavia versoja, joista ajan myötä kasvaa kokonainen oksa, jos sitä ei poista. Tässä kuvassa näkyy hyvin, että varas kasvaa jokaisen lehden hankaan ja ne kasvavat nopeasti. Itsellä on tapana tehdä varkaanpoistokierros kahdesti viikossa ja silti niitä tahtoo jäädä huomaamatta osa.

 

varas5

 

Varas on hyvä poistaa mahdollisimman pienenä ja silloin sen saa katkaistua helposti ihan vaan sormilla. Joskus jos varas on jäänyt huomaamatta ja se on päässyt kasvamaan isommaksi ja varsi on jo melko paksu, niin silloin se kannattaa katkaista saksilla, koska ison varkaan vetäisy pois saattaa repiä mukanaan tomaatin varttakin. Iso haava kasvissa altistaa sen herkemmin sairauksille.

Varkaita kasvaa monesti myös tomaatin juuresta.

 

varas2

 

Ja tässä on sitten vielä kuvapari tomaatintaimesta, ennen ja jälkeen varkaiden poiston.

 

varkaat1

 

 

varkaatpois

 

On tärkeää tietää, onko kasvattamasi tomaatti, runko- vai pensastomaatti. Varkaat poistetaan vain runkotomaateista. Runko- ja pensastomaattien kasvu on hyvin erilainen ja siksi toisesta poistetaan varkaat ja toisesta ei. Runkotomaateissa tuo yksi runko kasvaa korkeutta ihan loputtomasti ja aina muutaman lehtiparin jälkeen se tekee kukkatertun, jos runkotomaatin antaa kasvaa vapaasti, se kasvattaa vaan paljon lehtiä ja kukkiakin, mutta varsinaisen sadon saattaminen valmiiksi jää heikoksi. Pensastomaatti taas puolestaan kasvaa tiettyyn korkeuteen asti, lajista riippuen noin 50-150cm korkeaksi ja sitten sen rungon kasvaminen loppuu, siksi sen pitää saada kasvattaa varkaat uusiksi oksiksi, jotta se pystyy tuottamaan kukkia ja satoa enemmän.

Runkotomaatin varkaita pystyy kyllä hyödyntämäänkin vähän. Jos tomaateilla on riittävästi kasvutilaa, niin voi antaa yhden varkaan kasvaa ja näin ollen saat kaksilatvaisen kasvin ja enemmän satoa yhdestä kasvista. Minä olen antanut kasvaa toisen latvan jos on varas päässyt niin hyvin piilossa kasvamaan, että se jo kukkii kun huomaaan sen, niin en raaski sitten sitä enää poistaa. Isommaksi kasvaneita varkaita voi myös poistaa ja juurruttaa uudelleen vesiastiassa ja näin siitä saa toisen kasvin kasvatettua.

Varkaista on apua myös silloin, jos runkotomaatin latva katkeaa jostain syystä. Ilman latvaahan runkotomaatti ei kasva, mutta jälleen voit antaa yhden varkaan kasvaa ja siitä tulee sitten uusi latva kasville ja näin sen saa pelastettua satoa tuottavaksi kasviksi.

Jotkin tomaatit on minulla itsestään haarauttaneet rungon kahtia. En ole tähän perehtynyt, että mistä johtuu, mutta näiden olen kanssa antanut kasvaa kaksilatvaiseksi, kun en ole halunnut näitä alkaa kurittamaan leikkaamalla toisen pois.

 

varas4

 

Kuten sanoin, niin pensastomaateista ei varkaita poisteta ja myöskin amppelitomaattien annetaan rehottaa rauhassa. Joistakin tomaateista on vaikea tietää onko ne runkotomaatteja vai pensaita, mutta googlettamalla lajikkeen, löytyy kyllä aika hyvin eri lajikkeiden esittelyjä, joissa on mainittu tarvitseeko varkaita poistaa. Tosiaan amppelilajikkeet on varmoja, ettei niistä varkaita poisteta ja myöskin pieniksi jäävät ruukkutomaatit on myös pensaina kasvatettavia.

 

varas3

 

Toivottavasti tästä tuli selvennystä asiaan jos varkaiden poisto mietityttää. Itselle varkaidenpoistokierrokset on melkein kuin terapiaa, kun saa rauhassa nypläillä kasvien kanssa ja samallahan sitä sitten tulee tarkasteltua kasvit muutenkin läpi, että kaikki on ok.