Olen jo monena keväänä lukenut juttuja siementen talvikylvöstä ja ajatellut, että sitä pitäisi itsekkin kokeilla. En ole kuitenkaan vielä uskaltanut hommaan ryhtyä, kun olen ajatellut, että sitten harmittaa jos se ei onnistukkaan ja siemenet menevät hukkaan. Nyt kuitenkin kun kukkien kasvatus siemenistä on alkanut minua kiinnostaa koko ajan enemmän, niin ajattelin laittaa talvikylvöt kokeiluun, koska sisällä kasvatustilat jäävät auttamattomasti liian pieniksi.
Talvikylvö tarkoittaa sitä, että siemenet kylvetään normaaliin tapaan sisällä johonkin purkkiin, mutta ikkunalaudan sijaan kylvös viedäänkin ulos, vaikka ulkona olisikin vielä täysi talvi meneillään. Ideana talvikastuksessa on, että kun keväällä ilmat lämpenevät ja olosuhteet siemenien itämiselle on oikeat, alkavat ne kasvamaan luontaiseen tahtiinsa ja näin niistä tulee valmiiksi kylmälle karaistuneita, tanakoita ja vahvoja taimia.
Minulle ensimmäisiin kylvöksiin valikoitui samettikukkaa, paria erilaista tuoksuhernettä ja unikkoja, lehtikaalia, ruiskaunokkia, auringonkukkaa ja perennoista kulleroa ja sormustinkukkaa. Muita talvikylvöön sopivia lajeja ovat kukista mm. kosmoskukat, kehäkukat, orvokit ja malvat. Hyötykasveista kannattaa kokeilla esim. tilliä, persiljaa, salaatteja, porkkanaa, retiisiä, rucolaa, pinaattia sekä hernettä.
Koska tämä on nyt minun ensimmäinen kokeilu, niin olen kylvänyt jo samettikukkaa ja kylvän ainakin tuoksuhernettäkin vielä sisällekkin varmuuden vuoksi, etten jää kokonaan ilman kukkia sitten jos talvikylvökset ei onnistukkaan. Onhan se myös mielenkiintoista vertailla sitten lopputuloksia, että jos kasvatus onnistuu sekä sisällä että ulkona, niin miten taimet sitten eroavat toisistaan.
Kylvettyjen siemenien päälle laitetaan ensin multakerros niin kuin normaalistikkin ja kun ne viedään ulos laitetaan niiden päälle vielä kerros lunta. Minulla kylvökset menivät kasvihuoneeseen, niin ne ovat ihan avonaisissa astioissa, mutta jos viet kylvökset ulos, kannattaa ne laittaa kannelliseen astiaan niin eläimet ei pääse niitä sotkemaan. Pitää kuitenkin ottaa huomioon että astioissa on reiät pohjassa ettei vettä kerry liikaa astioihin ja myös kantta pitää avata sitten kun lumi alkaa sulamaan, ettei laatikkoon kerry liikaa kosteutta.
Keväällä kun kasvu alkaa, pitää muistaa huolehtia kylvöksen kosteudesata ja säätilaa pitää sen verran pitää silmällä, että jos kovin heittää hallan puolelle, niin taimet pitää suojata kylmältä esim. hallaharsolla.
Minä tein kylvökset nyt näin rasioihin, mutta yhtälailla kylvökset voi tehdä myös esim. kasvatuslaatikkoon. Jos kylvökset tekee suoraan maahan pitää kasvatuspaikka valmistella syksyllä jo valmiiksi. Talvella alue sitten vain kaivetaan esiin lumen alta ja käytetään sen verran sulaa multaa, että saadaan kylvökset tehtyä multakerroksien väliin ja sitten komeus kuorrutetaan lumella.
Jännityksellä jäädään nyt sitten odottelemaan miten näiden kanssa käy. Onko sinulle talvikylvö tuttu juttu? Onko kasvatukset onnistunut hyvin? Minä palaan sitten asiaan alkukesästä oman kokemukseni kanssa.